JellyPages.com

Google+ Followers

bL0g sayamm!!

assalamualaikum dan selamat pagi kpd semua bl0gger saya ucapkan..huhu

semangat betul rasa hari ni nak meng"update" bl0g tersayam neyh....punyala semangat nak exam sampai saya sendiri tak tid0 sehari suntuk..bukannya study sgt p0n..tapi d0k ralik online...disebabkan tinggal satu paper jer lagi nak exam ari isnin ni,.saya ngan ika ,cadangnya nak study sama pukul 11mlm..pastu pukul 12,nak online..hebat bt0l perancangan kami..study sejam,online berjam2..tapi,..
tu la sebaik mana pun perancangan,Allah lagi hebat sebagai perancang..sebenarnya tak jadi p0n apa yang dirancang tu...saya ni punyala semangat nak study,..sesampainya diriku ke bilik cik atika,..maka.....bermulalah rancangan kami..haha..d0k teng0k movie rupanya..bukan study..siap bawak geng lagi..ketua dia...mama la..tg0kla movie sampai pukul 2pagi..ish3,rugi bt0l rasa buang masa..tapi,aku layan jer la..hilangkan tension..hurmm...abis jer tg0k citer,mama ajak minum kopi dulu...adala dalam 2cawan..pastu..bermulalah epis0d peng"studi"an kami..aku p0n dengan menggunakan kuasa vet0 yang aku ada,pulunla d0k kelip mata depan laptop d0k baca subjek akhlak,tamadun islam dan sewaktu dengannya...berbekalkan kertas dan sebatang pen, aku p0n melakarlah seribu satu isi utk dijadikan n0ta..tak sangka aku ni rajin jugak..haha...teng0k2 jam..dengan penuh saktinya jarum jam dan minit menunjukkan jam pukul 5.30 pagi..fuhhh...ni mesti kesan dari kopi yang aku minum..
aku p0n 'st0p" study..ntah apa yang aku study..harap2 dapatla segala ilmu yang aku baca tu..insyaAllah..dalam kekalutan yang tak berapa kalut tu,..aku p0n tutup laptop dan bersiap utk melakukan apa yang patut dilakukan...sem0ga diterima segala amalan,..pukul 6.50,aku p0n buka balik lapt0p ni..dan inilah hasilnya,..update bl0g...saja jer nak menaip pagi sabtu ni..habis sudah tentatif program aku sepanjang malam..nak g sambung study balik,..sekian bl0gku sayam.!!
bukti snap curi:- ika dan mama merupakan pelajar yang paling "khusyuk" kalau time
lecturer mengajar dalam kelas..huhu

sayang ayah!!


lama dah tak bercerita..orang pakat sibuk study..aku plak sibuk d0k study bl0g..ish3..teruk bt0l anak pakcik romali nie..saja nak share satu citer pasal sabar... Cerita ini asalnya dlm bhsa inggeris..stelah di”ren0vate” bhsanya..jadilah mcm ni..bacala ek..tak twla jadi k0t mana ayatnya..lepas aku yang "pro"sak bahasa ni translate...huhu..
Nak dijadikan cerita..Seorang lelaki telah pulang ke rumahnya dengan membawa trak idamannya. sampai je kat rumah, anak dia yang berumur 3tahun wat calar kat  trak baru ayah dia..lepas ayah dia tahu,ayah dia punyala marah, terus kejar anaknya, dan pukul sekuat hati...Si Ayah mengambil tangan anaknya lalu memukulnya berulang kali, tanpa dia sedari yang dia sedang memukul anaknya dengan ranting kayu yang keras. Setelah sekiannya, setelah si Ayah tenang, dia bergegas membawa anaknya ke hospital untuk rawatan.
Di hospital, doktor telah cuba sedaya upaya untuk menyelamatkan tulang jari tangan anaknya yang patah. Namun, terpaksa akur bahawa jari anaknya telah terputus. Bila anaknya sedar dari rawatan, dan melihat tangannya dibalut  kemas, dia dengan jujurnya, berkata kepada ayahnya,”Ayah,saya minta maaf dengan kelakuan saya terhadap trak ayah tadi.” Kemudian, dia bertanya pula,”tapi ayah, bila jari saya akan tumbuh balik?”. Si Ayah sangat bersedih. Dia pulang kerumah dan menyepak serta memukul sepuas-puasnya trak tersebut. Dia duduk dan dia terlihat pada torehan yang dibuat anaknya, anak nya menulis,
”I LOVE U DAD”,si Ayah sangat menyesali perbuatannya dan bertindak membunuh dirinya.

FIKIRKAN SEJENAK TENTANG KISAH INI sebelum melakukan sesuatu tindakan. Berfikirlah dahulu, sebelum melepaskan kemarahan kepada orang yang kita sayang. Trak boleh dibaiki. Namun, tulang yang patah dan hati yang terluka belum tentu dapat disembuhkan. Kita sentiasa lupa kemaafan adalah lebih baik daripada pembalasan...


tahniah!!anda mangsa seterusnya...huhu

setelah ku ketahui bahawa diriku di"tag" oleh saudari muhsinah ,  maka...kenalah mengikut step2 yang diberi..jadi sapa2 yang jadi mangsa tag aku,ikutla step kt bawah neh..thanks ya!!mumu..

1. adakah anda rasa anda HOT?
soalan yang amat mencabar minda masa kini..huhu

2.Upload 1 gmbar yg anda suka
 3. cerita pasal gambar
 ada apa dengan gambar ni ek??sbenarnya gmbar ni diambil saja2 jer..time tu aku,rusila, dan hikmah g jalan2 kat baling..takde kena mengena dengan orang yg dlm gmbar tu..kalau ada smbungan kebawah pasal gmbar ni..sbenarnya ada orang tengah "dating"..aku saja tngkap gmbr tu..lpas d0rang perasan aku dan 2orang kawan aku lagi..lari la..takut kena kejar..huhu

4. selain nama sendiri, ape pggilan yg orang guna untuk pggil ko?
nama panggilan aku ckup banyak..kalau "anak2" aku panggil aku mak nik..selaku mak sedara yang boleh dikira penyayang..haha..kat umah p0n kadang2 family pggil nma tu..
kat bwh ni adala sket psal nickname aku..
 selain aini, ada yang panggil aku nurul,ain,erni,eni,..yg paling aku tak leh lupa ustaz aku suka pggil aku guna nma laili..aku p0n tak tau apa kena mengena dengan nma aku..jauh jgk bezanya..smpai jer kat mktab, shbtku yang tersayam,iaitu mumu,selaku orang yang tag aku, cukup suka pggil aku dengan nama ninie..tu jerla serba sedikit pasal nma aku..sbnarnya byk lagi rasanya..penuh entri plak nnt..

5. tag lagi 6 orang


6. siapakah gerangan no 1 pada anda
 kawan yang paling.............kalau dengar citer seram..cnfirm aku kena tidur ngn dia skali..jgn marah ika..
7. kata sesuatu mengenai org no 5
mama!!!tmpat ku meluahkan isi hati..kena ceramah s0kmo nge mama..

8. no 3 ada hubungan ape dgn anda?
hubungan???hahaha..burung hantu,..kunang2??kawan aku..

9.Bagaimana pula dengan num 4?
maziah..erm???walaup0n hebat,..tp..dia ngan ika..sama jer..sepesen..haha

10. pesanan kepada org no 6. 
to hikmahana...jangan lupa gtw aku sapala "insan" dlm f0n anda tu..teringin nak tahu..

11. kelebihan pada no 2?
menjadi farmasi bergerak utk aku..tyme aku sakit kepala..dialah yang aku cari..nak amik ubat la..stu lg yg pling penting..shaggy..anda mmg satu2 nya kawanku yg b0leh ______dlm laut..hehe(gurau jer sayamm)...

wahhh,,,abis sudahh..kita tgk sapa pulak yang jadi sasaran "tag" berangkai neyh.. 



J0m UPgraDe diri anak2 kita!!!j0m...




Kerajaan Kedah meneruskan agenda tarbiyah ummahnya, memastikan rakyatnya celik agama, berpaut pada pegangan yang benar, seperti yang telah digariskan dalam al-Quran dan as-Sunnah..

Jom, adik-adik...
isilah masa lapang dalam program seperti ini dalam cuti sekolah..
pasti akan jumpa kakak-kakak dan abang-abang yang baik-baik,
yang akan membantu dan memberi bimbingan pada adik-adik.

Kepada sahabat-sahabat, cadangkan pada ibu bapa anda untuk memastikan adik anda tidak terlepas dari menyertai program seperti ini..
 
Untuk maklumat lanjut boleh melalui ini :
·        Pembangunan Insan Kedah : http://pembangunaninsankedah.blogspot.com/
·        Kem Anak Soleh : http://kemanaksoleh-kedah.blogspot.com/
·        Kem Bina Insan : http://kem-binainsan.blogspot.com/
 
Atau boleh berhubung terus dengan :
Sekretriat KAS & KBI : 019-5909733

mula berblogging

Daisypath Friendship tickers