JellyPages.com

Google+ Followers

hari sukan negara (10.10.2015)

Assalamualaikum..

#Harisukannegara
#LahadDatu
#Sabah

Hari ni sambut hari sukan negara di sekolah..
dengan kekuatan guru seramai 14 orang..berganding tenaga untuk merealisasikan setiap aktiviti yang dirancang dalam program ini..
dengan penuh bersemangat murid menyanyikan lagu sekolah, lagu sabah,ikrar murid, bacaan doa..

maka bermulalah.....

#aerobik
diketuai oleh cikgu emydonah..bersama guru2 lain termasuklah aku..hehe..saja nak mention..

 #jogaton
murid dilepaskan mengikut tahap..aku??maintain dari IPG..tak pernah lari..hahaha..nampak ngat tak aktifnyer..jalan sajaakk..sama guru2 lain..


#aktiviti lain
-sukaneka
-bola jaring
-futsal
sekolah kami kecil saja..jadi..keluasan sekolah pun kecik ja..tapi..cukup untuk mengaktifkan anak didik yang sentiasa semangat dan cergas ni..alhamdulillah..at least program tetap dijalankan even banyak yang tak cukup..kerja aku??urus untuk sukaneka saja..hehe..ok la jaga budak2 kecik2 ni..comel2 ja..
#penyampaian hadiah.
macam biasa..ada menang.ada kalah..bukan kalah sebenar.cuma..xbernasib baik..



jumpa sekeping ja gambar...
yang lain semua dalam hp..hehe..ini lah sebahagian guru di SK UNICO DESA..
alhamdulillah...jumpa lagi di post lain..
#doakansaya
#dipermudahkansegalaurusan
#insyaallah


PRECIOUS MOMENTS

Assalamualaikum..
alhamdulillah..
subhanalllah..
allahuakbar..

Allah...xpernah ku sangka ke sini sudah sampai aku..
SABAH BHAA...
Memang dah kukatakan..memang susah nak update..sekali update confirm berbulan..
ok,,,mula satu2..


  • BELAJAR
    Alhamdulillah...berjaya menamatkan pengajian hampir 5tahun setengah di IPG Kampus Sultan Abdul Halim...
     
  • KONVO
    Alhamdulillah,,,konvo pun sudah...10 JUN 2015..tarikh keramat untuk seorang insan di IPG setelah berhempas pulas (kot) untuk memegang segulung ijazah..juga hari bermulanya sebuah titik perjalanan baru buat aku,.



  • KERJA
    Alhamdulillah...petang konvo..aku dikejutkan dengan whatsapp bertubi2 dari shbt..tentang posting..ku sangka gurauan..rupanya benar-benaran gitu..haha..
  • POSTING DI MANA??
    Allah..saat pertama kali dapat buka portal untuk semakan penempatan..terduduk sekejap..sekali tengok..

    TAHNIAH...PENEMPATAN ANDA DI SABAH..
    TARIKH LAPOR DIRI 23 JUN 2015..



  • SABAH??
    Debaran,kerisauan,kesedihan,campur gembira..semua ada...tambah pulak time tu SABAH famous pulak dengan isu gempa bumi..memang tak senang duduk semua..tambah2 mak abah..ATURAN ALLAH..insyaallah..ada hikmahnya...REDHA dengan panggilan untuk BERKHIDMAT KE SABAH..
    perjalanan yang agak panjang buat aku..dugaan puasa mungkin..insyaallah ada berkatnya..taklimat di hotel emerald, terus diterbangkan ke kota kinabalu..flight kumpulan terakhir tiba di Hotel Promenade..semua orang dah dapat bilik,daerah posting,rehat, n ready untuk taklimat dan berbuka..TAPI,,KAMI??
    HEHEHE...tenangg...sabar....insyaallah..ALLAH ADA...pinjam kunci bilik kawan..siap2 semua..turun taklimat..terus berbuka..suasana sangat lain..rasa makanan yang berbeza dari biasa, dialek bahasa yang berbeza..kesimpulannya semua baru buat aku..
  • LAHAD DATU
    uinaaa...dapat tempat hot gitu..kol mak abah kata dapat daerah lahad datu..cuba berfikir positif..insyaallah..ALLAH ADA...dapat pulak sekali dengan geng maktab..ALHAMDULILLAH.,..ATURAN ALLAH..bermulalah perjalanan aku sebagai seorang pendidik..utnuk mendidik warga SK Unico Desa, Lahad Datu..
    Tanggal 25 Jun 2015..lapor diri di sekolah..
    sekolah kurang murid.guru pun sikit.alhamdulillah3x..aku ditempatkan sorang saja kat situ..walaupun sekolah kecil,tapi..peribadi guru2 yang sangat hebat...menghormati dan sentiasa memuliakan tetamu..
    ok lah..

    insyaallah..nanti lain masa..i update lagi..tentang bahasa,anak didik..budaya..pengalaman beraya di sabah..n macam2 tentang SABAH..

    #Doakansaya
    #permudahsegalaurusan
    #insyaallah

TIPS PENGANGGUR KEHORMAT

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum..

APA YANG KITA NAK BUAT LEPAS TAMAT BELAJAR/PENGANGGUR??

ada yang kata nak sambung lagi study..
ada yang nak kerja..
ada yang nak dok rumah tunggu panggilan kerja..
and..
the typical answer is dok saja tunggu badan naik..haha..

kat sini ada beberapa TIPS NAK SHARE..

kalau anda seorang student baru habis SPM :
1) cuba cari ilmu agama or dalami ilmu agama di masjid2 or dengar kuliah..
online pun boleh..sekarang zaman teknologi kan..
2) xpun boleh cari kerja part-time..maybe boleh cari kerja part time yang kita minat..contoh, naksambung belajar bidang perubatan,..bolehla try apply kerja kosong kat farmasi..
kalau minat bisnes/akaun, maybe try apply jadi cashier ke..xpun, kejala apa pun nak cari ilmu hidup sementara.
3) JOIN program untuk jadi fasi/ urusetia kem/program.
4) JOIN USRAH untuk tambah ilmu.
5)  Kalau tak nak kerja, or mak abah xbagi kerja..adik2 boleh la baca2 buku ilmiah kat rumah..
JANGAN SESEKALI TINGGAL BUKU AGAMA OR DENGAR PENGISIAN ROHANI UNTUK DIRI KITA..INGAT TAW!!

                                     

Kalau anda seorang lepasan degree or tamat study peringkat tinggi :
1) boleh tiru tips kat atas..
2) maybe dah boleh buat persediaan untuk kahwin or bertunang..
3) tolong2 mak abah bagi yang family ada bisnes
4) Jadi suri rumah tambahan kat rumah tu
5) MACAM BIASA, JANGAN LUPA CARI ILMU UNTUK MAKANAN ROHANI KITA
jangan cari makanan jasmani ja yer kawan2..

Sebenarnya macam2 kita boleh buat utuk isi masa kosong  n masa2 pengangguran terhormat kita ni..
Jangan anggap kita tak boleh buat apa2..bagi sesiaa yang rasa boring n tak tau nak buat apa..mai jumpa cek kaihh..banyak kerja cek nak bagi kat hgpa..hehe..

Cuba lah isi masa yang lapang dengan ilmu agama or pengisian rohani n at the same time, try to make your life being wonderful..
cuba jugak usaha untuk sibukkan diri dengan ilmu agama sebab nanti,
bila kita dah sibuk dengan urusan dunia..kita mungkin akan lupa dengan pengisian rohani..
Sesiapa yang ada ibu ayah, luangkan masa yang ada n bantu segala kerja untuk ringankan beban mak aya kita..
INGAT!!, seorang ibu mampu menjaga 10 orang anak, namun, 10 orang anak belum tentu boleh menjaga seorang ibu..birru walidain.. :)

SEKIAN, TIPS DARI ORANG BUJANG N PENGANGGUR SEMENTARA ni,..
moga sama2 kita istiqamah kerjakan kebaikan..

wallahu'alam..


mula berblogging

Daisypath Friendship tickers