JellyPages.com

Google+ Followers

bez jugak dapat cuti



 Assalamualaikum insan2 yang sudi singgah blog ni!!

Asal nak wat satu post ja..mesti ambil masa berminggu-minggu kan??(untuk AR sorang ja..hihi)
cuti dah berbaki sehari ja lagi..jeles betul cuti ni ngan AR..haha..sesedap oren ja malam ni rasa nak update post pasal diri sendiri..yang xnak baca,jangan baca taw..ntah mood apa mai serang malam ni..sepanjang cuti sekolah merangkap cuti sem 2012..cuti kali ni la paling banyak AR berjalan..hehe..dari utara sampai la ke selatan..merata berjalan..macam amik full package bercuti ja..mula2 g jalan kat perak,johor,melaka,padang besar,langkawi,perlis,kat kedah pun banyak tempat menarik taw.,salah satunya salak denai,yan.(orang kedah penah p x?)..ayat macam ada unsur berlagak disitu..hihi..gurauan..
walaupun certain tempat tu dah pergi,tp,kalau kita pergi ngan family ni..happy dia bertambah2..jadi,bawalah family anda ketika bercuti..(pesanan ikhlas dari ainiromali)

  • paling bez time bercuti sambil berkenduri kat johor..
-kat sana, sempat g tanjung piai..meh nak cita serba sedikit pasal tmpat ni..tmpat ni merupakan titik penghujung asia..(hebat aja bunyi ayat tu..hihi)tapi,itulah faktanya..AR boleh apply jadi tour-guide nihh..
-kalau nak g sana mula2 sekali,kena datang johor dulu..pastu, g kat pontian..tanjung piai ni ada kat kwsan pontian..then,carilah signboard tg,piai..hehe..xingtla jalan kalau nak cita..mintak tolong pak cik google ja la kalau nak senang..
-tg.piai ni dekat dengan indonesia n singapura..kalau kita dah sampai kat satu kawasan kat area tg.piai tu..memang jelas la boleh nampak...nak lagi jelas,guna binocular..
-tmpat ni merupakan kawasan paya bakau..macam2 jenis pokok bakau boleh kita tengok sepanjang kita dok berjalan kat jambatan dia..
-monyet pun banyak nak teman time on the way nak smpai penghujung asia tu,,..
-dah la kot cita pasal tanjung piai ni..hehe..merapu pulak nnt jadinya..

rasa macam dah panjang menaip ni..cukupla cita pasal tanjung piai..satu lagi,kalau nak ajak family,..insan2 berkenaan bolehla book tempat kat salak denai,yan..tempat tu dekat dengan kawasan air terjun..untuk setiap rumah akan disediakan swimming pool,tempat bbq..ikut la pakej rumah yang kita amik..ada yang full pinggan mangkuk semua dalam rumah tu..yang beznya kat tmpat ni,dia privacy,..means,kita punya group ja dalam kawasan tu..

-ok,last typing..hehe..nak tunjuk serba sedikit gambar time bercuti...

penghujung asia di tanjung piai,,johor..

salak denai,yan
salah satu contoh rumah yang disediakan di salak denai..
xpandai amik gmbar..
cable car,langkawi..
underwaterworld,langkawi
*ok..sekian sahaja coretan kisah untuk post kali ni..xtaw bila plak boleh update..huhu..wallahu'alam..



                                                                                    

CERITERAKU..=)



Alhamdulillah..bismillahi rahmanir rahim..

1 oktober, akhirnya..malam ni dapat jugak menaip di blog ku yg dah sememangnya ber"usang" dan x terurus ni..
sepanjang ni jugak, macam2 perkara berlaku kat family n diri AR sendiri.nak tulis "aku" rasa mcm kasar sgt..tulis "saya" pulak, rsa mcm lain pulak..so, diisytiharkan untuk menggunakan "AR" stand to ainiromali..hehehe...(agak2 rasa xbez, bleh tkar2 nma tu..)
berbulan2, berhari2, berjam2 dan bermacam2 lagi dah kita semua lalui..disebabkan ni blog "ana", so, suka ati i la nak tulis apa pun..ini lah sedikit sebanyak kronologi kisah yang dah berlaku sepanjang blog ni x di update..

yang "happy" nya...



  • tahun ni dh dapat dua anak sedara baru..s0rang lelaki s0rang perempuan.. nur auni batrisya dan sorang lagi belum diletakkan nama lagi..(jadi anak yg soleh dan solehah ya anak2 mak nik..)

  • tahun ni jugak dapat adiah paling bez dari bonda tersayang..dapat cincin..jeles terus adik bradik yg lain..


  • yg lain dh lupa pulak..hepy sangat xboleh jugak..

yang sedihnya...



  • awal tahun april 2012, anak sedara AR meninggal..sedih sangat2..time tu arwah tengah nk dapat rawatan di KL...hakikatnya, setiap yang pergi, pasti akan kembali..
                                   
    arwah muhammad arman hakeem bin mohd suhaimi (walaupun setahun menghirup udara di dunia yg fana ini, pemergianmu meruntun sanubari ku..)
                                                   (Al-Fatihah..)

  • malam raya first, eid fitri,kakak AR accident teruk..sampai kereta terpusing masuk dalam parit..mujurlah anak yang dia baru lahir tu, AR yang pegang(dalam keta lain)..kalau x, wallahu'alam..Alhamdulillah, Allah melindungi  anak kecil itu..muka kakak memang teruk masuk kaca..tapi, sekarang, Alhamdulillah,....kakak dah semakin sembuh,(selamat menjalankan tugas sbgai perajurit ye kak cik!!)

<<<<< ini la baby auni batrisya yang AR pegang    time akk accident..and sekarang, baby kecil ni ada di hospital coz sakit..doakan cepat sembuh ya..InsyaAllah berkat doa kalian..

 ini pulak muhammad irfan adha..abang kepada auni batrisya yang kini berada di KMC untuk mendapatkan rawatan..semoga cepat sembuh anak sedara mak nik yaa...>>>>>>>


<<<< yang ni pulak baby kak ngah yang bru lahir..masih belum terilham namanya..
 



  • baru2 ni pulak anak sedara AR masuk hospital sebab ada jangkitan dalam peparu..dan tadi, baru taw lagi anak sedara AR yang sorang lagi pun dimasukkan ke KMC sebab ada jangkitan jugak..cepat sembuh ye anak2 sedaraku..huhu..

  • disini, saya nak selitkan satu potongan maksud dari surah al-Baqarah, ayat 286
  • "Sesungguhnya Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.."
    (2:286)
P/S untuk diri sendiri dan sahabat :

"Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk kita.. kadang2 kita sentiasa berfikir tindakan dan keputusan kita sudah tepat dan betul, namun, ingatlah Allah adalah sebaik2 perancang..
BERDOALAH, SESUNGGUHNYA ALLAH RINDUKAN HAMBANYA YANG MERINTIH DAN MEMOHON KEPADANYA...Wallahu'alam.."

andai mayat berkata2..

Hari berganti hari. Keadaanku semakin tenat. 
tubuhku terkaku seperti mayat di atas katil di salah sebuah hospital yang aku sendiri tidak tahu mengapa aku ditempatkan di sini.

Sebelum tu, yang aku ingat aku sedang memandu kereta ayah, lalu bertembung dengan lori balak.Tapi selepas itu aku tidak ingat apa-apa. Pandanganku kabur. Tidak dapat kupastikan siapa orang-orang yang berada di sekelilingku. Aku terasa dadaku teramat berat dan bahagian pinggangku sudah tidak berasa apa-apa lagi. Derita sungguh. Nafasku sesak.

Tiba-tiba tanganku dipegang kuat. "Mengucap sayang….mengucap…….. Asyhaduallailahaillallah………" Ucapan itu dibisikkan ke telingaku disertai dengan tangisan. Itu suara ibu.

Manusia yang pernah mendodoikan daku semasa kecil, manusia yang pernah menyuapkan nasi ke dalam mulutku, manusia yang pernah memberi susunya ser ta yang pernah merotanku kerana degil.

"Bagaimana dengan keadaannya doktor?" Aku amati suara itu. Pasti itu suara abang. Mungkin abang baru sampai. "Tenat", jawab doktor dengan ringkas. "Itu kata doktor bang, jangan berserah kepada takdir sahaja.Kita perlu usaha."

Sudah seminggu aku terlantar di wad ini, kenapa baru sekarang abang menjengah? Datanglah ke sini, aku ingin berbicara denganmu. datanglah….. Tapi mataku…….semakin gelap. Adakah aku sudah buta? Tidak!!!! Aku tidak mahu buta. Aku masih ingin melihat dunia ini. "Sabarlah dik, banyak-banyak ingatkan Allah." Abangkah yang bersuara itu? Apa yang aku tanggung ini tidak semudah yang kau lafazkan,abang. Tolonglah adikmu ini. Tolong bukakan mataku. "Tekanan
darahnya amat rendah". sayup sayap kedengaran suara doktor.!

Kedengaran juga ibu menangis teresak-esak. Ibu,kau hanya mampu menangis saja dan bila tiba saatnya, kita akan berpisah. Tapi,ibu…..aku tidak mahu berpisah denganmu. Tolonglah ibu,selamatk anlah daku. "Yassin……".bacaan yassin terngiang-ngiang di telingaku. Aku tahu itu suara abang. Tetapi kenapa aku
diperdengarkan dengan suara itu???

Apakah aku sudah menghampiri maut??????? Aku takut!!!!!!! Sedetik lagi sakaratul maut datang. Sedetik lagi izrail datang. Sedetik lagi malaikat maut datang. Aku di ambang sakaratul maut…… Aku semakin tegang dan semakin sendat nafas di dada.Ketika itu,aku tidak ingat apa-apa lagi. Aku tidak kenal sesiapa di sekelilingku.Tapi yang pastinya sekarang, aku berdepan dengan sakaratul maut. "Tolong ibu,tolonglah aku, aku takut".

Tapi rintihan ku tidak dipedulikan. Apa mereka semua sudah pekak? Aku dilambung resah, gelisah dan penuh kesah.! Keluhan dan rintihan "Panas, dahaga,haus, panas……..".tapi tiada siapa pun yang peduli.

Nenekku datang, "Nenek………..". "Kau dahaga cu,kau lapar cu,mahu air??Ini gelas penuh air madu,kalau cucu mahu masuk syurga,minum air ini".

"Ibu……". Ibuku datang, Ibu mengg oyangkan buah susunya." Ini ibumu. Air susu ini membesarkanmu, nak. Buangkan islam, matilah dalam agama yahudi."

"Ayah…….kau datang ayah……." "Matilah dalam agama yahudi anakku. Matilah dalam agama nasrani. Itulah agama yang membantu kau masuk ke syurga".

"Mengucap sayang,mengucap. Asyhaduallailahaillallah……". Ucapan itu diajukan sekali lagi ke telingaku. Itu suara ibu. Tapi lidahku sudah menjadi kelu. Manusia-manusia berjubah hitam datang. "Mari ikut kami". manusia-manusia berjubah hijau datang membawa bersamanya payung hijau, katanya "Mari ikut kami". Cahaya putih datang.

Datang kilatan hitam. Datang sinaran kuning. Cahaya merah datang. "Apa ini, apa ini? Akulah sakaratul maut…….!!!!!!".

Kedinginan menjalar, merayap perlahan-lahan dari hujung kaki ke hujung rambut dan kini seluruh jasadku diselimuti sejuk dan kemudian datanglah malaikat maut di hujung kepalaku. "Hai jiwa yang keji,keluarlah dari kemurkaan Allah……." Aku tersentak. Roh kuberselerak di dalam tubuhku.Lalu, nnalillahi wainnailaihi
rajiuun….

Malaikat-malaikat yang menunggu sesayup mata memandang dan menghemburlah bangkai yang sebusuk-busuknya. Tiba-tiba bau busuk menusuk ke hidungku, seperti bau sampah yang amat busuk.

"Apa yang busuk ni? Tak adakah orang yang mengangkat sampah hari ini? Ah, busuknya, hanyirnya, hancingnya……".

"Assalamualaikum……"
"Siapa yang memberi salam itu?"
"Aku"
"Kau siapa wahai pemuda???"

Seorang lelaki tercegat di hadapan katilku. Aku tidak pernah melihat orang yang sehodoh, sekotor dan sebusuknya di dunia ini. Rambutnya yang tidak terurus, baju yang dipakai berlumut hijau, kuning, coklat dan entah apa-apa warna lagi, dari lubang hidung, telinganya dan mulutnya terdapat nanah dan darah pekat keluar. Tanpa dipedulikannya…… jijik, loya, aku rasa……..teramat loya
melihatnya.

"Kau tak kenal aku?"
"Tidak," jawabku tegas. Mana mungkin aku kenal kau sehodoh dan sejijik ini.
"Aku sahabatmu, kau yang membuat aku hari-hari."
"Bohong!" Aku menjerit sekuat hati. Biar semua penghuni wad ini
mendengarnya. "Aku tak kenal engkau! Lebih baik kau pergi dari sini."
"Akulah amalanmu yang keji………."

Aku terdiam. Aku tidak mampu berkata apa-apa lagi. Ya! aku teringat kini, semuanya telah pernah ku dengar dan ku pelajari dulu. Segala dosa dan keburukan yang kita lakukan di dunia,akan dijelmakan dalam sebagai suatu makhluk yang teramat hodoh di hadapan kita di alam barzakh nanti. Oh..Tuhan,aku banyak dosa. Aku memang lalai, cuai dan lupa dengan segala nikmat yang telah kau kurniakan. Solatku kerana kawan, dan bukannya ikhlas kerana Allah. Pergaulanku bebas, tak kenal muhrim ataupun tidak. Tapi itu semua telah berlalu dan dan sudah terlambat untuk bertaubat. Apa yang aku harus lakukan!!!!!

Surah yassin yang abang pegang diletakkan di atas dahiku. Aku melihat kak long dan kak ngah menangis. Aku juga lihat mata abah bengkak.Tiba- tiba badanku di sirami air. Air apa ini????? "Tolong….sejuk!!!! Kenapa air ini berbau air kapur barus. "Tolong jangan tekan perutku dengan kuat, sakit!!!!" Kenapa ramai orang melihat aku??? "Aku malu…..malu…..malu……!!!!!!". Aku diusung ke suatu ruang. Aku lihat kain putih dibentangkan. Lalu diletakkannya aku di atas kain putih itu. Kapas dibubuh di celah-celah badanku. Lalu aku dibungkus satu demi satu dengan kain itu. "Nanti, tunggu!! Jangan bungkus aku. Kenapa kalian semua buat aku macam ini? Tolong… rimas…. panas…….."

Kemudian aku diletakkan di suatu sudut. Beberapa orang termasuk tok imam menyembahyangkanku. Kelihatan ayah dan abang berada di saf yang pertama. Tapi kenapa aku disembahyangkan? Bukankah aku boleh sembahyang sendiri? Aku teringat kata-kata ustazku dahulu. "Sembahyanglah kamu sebelum kamu disembahyangkan". Dan kini baru aku sedar aku sudah tidak mampu lagi untuk mengangkat takbir, ruku’, sujud dan tahiyyat.

Aku d iangkat perlahan-lahan kemudian diletakkan di dalam kotak kayu. "Kotak apa ini?" Aku diusung oleh enam orang termasuk ayah dan abang. Aku diusung setapak demi setapak. "Al-Fatihah!" Kedengaran suara tok imam. Kelihatan ibu, kak long, kak ngah dan lain-lain mengekori di belakang tapi ke mana dibawanya aku?..

Nun jauh di sana, kelihatan tanah perkuburan kampungku. "Ke situkah aku dibawanya? Tolong turunkan aku,aku takut!!!!!!". Setibanya di tanah perkuburan, kelihatan satu liang yang bersaiz dengan jasadku. Beberapa tangan memegangku dan aku diturunkan ke dalam liang itu. "Perlahan-lahan", aku terdengar suara tok imam memberitahu. "Tolong keluarkan aku dari sini! Aku seram!!!"

Kini aku berada di dalam liang sedalam enam kaki. Sedikit demi sedikit pasir dan tanah menutupiku. "Tanah apa ini?" "Aduh sakitnya badanku ditimbusi tanah". "Innalillahiwa innailaihi rajiuuun…….Dari Allah kita datang dan kepada Allah jualah kita kembali".

Kedengaran bacaan talkin dari to k imam. "Sesungguhnya mati itu benar alam barzakh itu benar, siratul mustaqim itu benar, syurga dan neraka itu juga benar……..".

Sayup sayap aku terdengar tok imam terus membaca talkin, tetapi makin lama makin hilang. Pandanganku makin lama makin kabur dan terus tidak kelihatan. Tubuhku terasa telah ditimbusi sedikit demi sedikit pasir dan tanah yang dilemparkan ke atas ku. Terasa semakin gelap dan …….aku kini keseorangan…….




ikhsan dari sahabat halaqah

mula berblogging

Daisypath Friendship tickers