JellyPages.com

Google+ Followers

TIPS PENGANGGUR KEHORMAT

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum..

APA YANG KITA NAK BUAT LEPAS TAMAT BELAJAR/PENGANGGUR??

ada yang kata nak sambung lagi study..
ada yang nak kerja..
ada yang nak dok rumah tunggu panggilan kerja..
and..
the typical answer is dok saja tunggu badan naik..haha..

kat sini ada beberapa TIPS NAK SHARE..

kalau anda seorang student baru habis SPM :
1) cuba cari ilmu agama or dalami ilmu agama di masjid2 or dengar kuliah..
online pun boleh..sekarang zaman teknologi kan..
2) xpun boleh cari kerja part-time..maybe boleh cari kerja part time yang kita minat..contoh, naksambung belajar bidang perubatan,..bolehla try apply kerja kosong kat farmasi..
kalau minat bisnes/akaun, maybe try apply jadi cashier ke..xpun, kejala apa pun nak cari ilmu hidup sementara.
3) JOIN program untuk jadi fasi/ urusetia kem/program.
4) JOIN USRAH untuk tambah ilmu.
5)  Kalau tak nak kerja, or mak abah xbagi kerja..adik2 boleh la baca2 buku ilmiah kat rumah..
JANGAN SESEKALI TINGGAL BUKU AGAMA OR DENGAR PENGISIAN ROHANI UNTUK DIRI KITA..INGAT TAW!!

                                     

Kalau anda seorang lepasan degree or tamat study peringkat tinggi :
1) boleh tiru tips kat atas..
2) maybe dah boleh buat persediaan untuk kahwin or bertunang..
3) tolong2 mak abah bagi yang family ada bisnes
4) Jadi suri rumah tambahan kat rumah tu
5) MACAM BIASA, JANGAN LUPA CARI ILMU UNTUK MAKANAN ROHANI KITA
jangan cari makanan jasmani ja yer kawan2..

Sebenarnya macam2 kita boleh buat utuk isi masa kosong  n masa2 pengangguran terhormat kita ni..
Jangan anggap kita tak boleh buat apa2..bagi sesiaa yang rasa boring n tak tau nak buat apa..mai jumpa cek kaihh..banyak kerja cek nak bagi kat hgpa..hehe..

Cuba lah isi masa yang lapang dengan ilmu agama or pengisian rohani n at the same time, try to make your life being wonderful..
cuba jugak usaha untuk sibukkan diri dengan ilmu agama sebab nanti,
bila kita dah sibuk dengan urusan dunia..kita mungkin akan lupa dengan pengisian rohani..
Sesiapa yang ada ibu ayah, luangkan masa yang ada n bantu segala kerja untuk ringankan beban mak aya kita..
INGAT!!, seorang ibu mampu menjaga 10 orang anak, namun, 10 orang anak belum tentu boleh menjaga seorang ibu..birru walidain.. :)

SEKIAN, TIPS DARI ORANG BUJANG N PENGANGGUR SEMENTARA ni,..
moga sama2 kita istiqamah kerjakan kebaikan..

wallahu'alam..


mula berblogging

Daisypath Friendship tickers